Handboogvereniging St.Hubertus Stramproy
 
Lid van Koninklijke Handboogsport Nederland

Geschiedenis van Sint Hubertus


Oorspronkelijk bestonden er 17 handboogverenigingen in het Weerterland. Thans zijn er nog 3 verenigingen over, die nog actief de handboogsport beoefenen, De Batavieren-Treffers uit Weert, Ontspanning uit Tungelroy en St. Hubertus uit Stramproy.
In 1893 werd de vereniging Les Diciples de Saint Huber opgericht te stramproy, later omgedoopt tot de naam die we tot nu toe hanteren ‘’ Handboogvereniging Sint Hubertus’’. 

De eerste locatie was bij café Smijers later gevolgd door café Geelen, voor de zomerperiode op buitenbanen. In de winter werd er geschoten in het jeugdhuis. Na de sluiting van het jeugdhuis in 1989 werd er een eigen clubgebouw gerealiseerd naast de sporthal.

Heel lang voordat de hanboogvereniging Sint Hubertus bestond, werd er al geschoten met pijl en boog. De oudste mogelijke pijlpunten zijn gevonden in de sibudu grot in Zuid-Afrika en dateren van 64.000 jaar geleden. De eerste echte boogvondsten werden in het stellmoor, bij Hamburg gedaan en worden gedateerd op 9000-8000 v. Chr. Helaas zijn de vondsten bij de bombardementen in de tweede wereld oorlog verloren gegaan. De oudste in Nederland gevonden boog was gemaakt van iepenhout en stamt ongeveer uit de periode 5500-3000 v. Chr.


Regionale Talent Centra Weert.
KHSN organiseert haar senioren Topsportprogamma op het TeamNL Centrum Papendal. Daarnaast worden er regelmatig momenten voor talenten worden georganiseerd.
Om jonge talenten tot en met de juniorencategorie te helpen in hun ontwikkeling en voor te bereiden op een mogelijke carrière als topsporter, zijn er naast het TeamNL Centrum Papendal vier Regionale Talent Centra. In deze RTC’s trainen regionale en nationale talenten minimaal één keer per week samen onder begeleiding van een ervaren trainer die door KHSN is aangesteld. Naast sporttechnische begeleiding is er in het RTC onder andere aandacht voor strength & conditioning, (sport)voeding, mentale begeleiding en dopingvoorlichting. De vier RTC’s handboog zijn verspreid over het land. Eens per jaar is er een in- en uitstroom moment. Medio september/oktober wordt er gestart met een nieuwe trainingsseizoen.
Naast het kijken naar behaalde wedstrijdresultaten en scores, zijn ook factoren als het ontwikkelperspectief, de trainbaarheid en de motivatie van de sporter van belang om geselecteerd te kunnen worden.
Vanuit het RTC houdt de hoofdtrainer contact met de persoonlijke/verenigingstrainer zodat er consistent gewerkt wordt aan de verbeterpunten van de sporters. De persoonlijke en/of verenigingstrainers zijn ook altijd van harte welkom om, op verzoek en in overleg met de hoofdtrainer, bij de RTC-trainingen aanwezig te zijn. De vier RTC’s worden sporttechnisch aangestuurd door de bondscoaches zodat de ontwikkellijn van een sporter aansluit op het opleidingstraject van KHSN.
In de RTC’s wordt gewerkt vanuit het Meerjaren Opleidingsplan Handboogsport.
De RTC informatiegids van het lopende seizoen is via de volgende link te vinden

Kampioenen.
Uiteraard hebben wij een aantal bijzondere prestaties binnen onze vereniging.

Mitch Dielemans

Olympiër Rio de janeiro Brazilië --> 2016
A-Status Sporter Olympische selectie --> 2009 t/m 2016
Brons European Games Baku (Azerbeidzjan) --> 2015
4e Wereldbeker Medelin (colombia) --> 2015
Brons Wereldkampioenschappen Junioren Wuxi (china) --> 2013
4e Wereldbeker Shanghai (china) --> 2011

Tim Freriks
Bondskampioen 18m Indoor Ere klasse --> 2022.
Nederlands Kampioen Run Archery Lange Afstand --> 2015, 2016, 2017, 2018, 2019
Nederlands Kampioen Run Archery Sprint --> 2017, 2018, 2019
Nederlands Kampioen Run Archery Club Teams --> 2017, 2018, 2019
A-Status Sporter Olympische selectie --> 2010 t/m 2013
Europees Kampioen Nederlands junioren Team Porec (Kroatië)--> 2010
Nederlands Kampioen Club Teams --> 2010
Nederlands Record Indoor 586/600 --> 2009

Ruud Creemers
Nederlands Kampioen Indoor Senioren Klasse 3 --> 2018

Scott Bex
Nederlands Kampioen Run Archery Club Teams -->2017

Ton Snellen
Bonds kampioen 25m 1 pijl klasse 3 --> 2015