Handboogvereniging St.Hubertus Stramproy
 
Lid van Koninklijke Handboogsport Nederland

Wedstrijden

Binnen onze vereniging vind je leden die op allerlei verschillende wedstrijden actief zijn. 

Hieronder vind je een korte uitleg van de meest geschoten wedstrijden door onze leden, zodat je zelf al wat meer informatie winnen over waar jou interesse meer ligt.

18m Indoor
De naam zegt het al, deze wedstrijden worden binnen geschoten. 
Je schiet op een afstand van 18 meter. Elke serie schiet je 3 pijlen en dat doe je 10 keer. Dat maakt een totaal van 30 tellende pijlen. Je schiet op een blazoen van 40 x 40 cm. Het wedstrijd seizoen voor deze discipline loopt van september tot maart waarna de rayon kampioenschappen en de Nederlandse kampioenschappen verschoten worden. Deze wedstrijden zijn zowel individueel als in teamverband.

Bondswedstrijd 25m 1 pijl 
Het wedstrijd seizoen voor deze discipline loopt gelijk aan dat van de 18m indoor. je schiet op een afstand van 25 meter. Telkens schiet je maar 1 pijl per keer en 5 in een serie. Elke wedstrijd telt 5 series, je komt dan op een totaal van 25 tellende pijlen. Je schiet op 25m op een blazoen van 60 x 60 cm. Deze wedstrijden zijn zowel individueel als in teamverband.

FITA Outdoor
De meest voorkomende vorm van de outdoor wedstrijd is de FITA 1440 Ronde.
Deze wedstrijd word op 4 verschillende afstanden geschoten.
De senioren mannen schieten: 90m-70m-50m-30m
De senioren Dames schieten: 70m-60m-50m-30m
Natuurlijk zijn er ook Jeugd FITA wedstrijden deze varieren van 20m tot 70m. Vaak zijn hierbij veel mogelijkheden tot inschrijven van een juiste afstand.
Op elke afstand worden 36 pijlen geschoten. Op de lange 2 afstanden schiet je 6 series van 6 pijlen. En op de 2 korte afstanden schiet je 12 series van 3 pijlen. Aan het einde tel je alle 4 de afstanden op en heb je je totaal score.
Een andere bekende wedstrijd is een FITA 720 Ronde.
Deze wedstrijd word op 1 afstand geschoten.
De Olympisch Recurve senioren mannen schieten: 2x 36 pijlen op 70m gevolgd door Finale ronden.
De Olympisch Recurve senioren Dames schieten: 2x 36 pijlen op 70m gevolgd door Finale ronden.
De Compound senioren mannen schieten: 2x 36 pijlen op 50m gevolgd door Finale ronden.
De Compound senioren Dames schieten: 2x 36 pijlen op 50m gevolgd door Finale ronden.

Field Archery.
Een veldwedstrijd schiet je vaak buiten in het bos of op ander ruig terrein. Je schiet dan op 24 doelen per dag, de afstanden variëren van 5 meter tot en met 65 meter. De doelen kunnen overal staan in het bos, weiland, op een berg, in een boom of een eilandje in een meer. Sommige afstanden zijn bekend, andere niet. Je schiet 3 pijlen op een blazoen, Dit kan een bunny (20cm), kookplaat (40cm), een 60 of een 80 cm kaart zijn. De kaarten zijn zwart met een wit center.

Klassenindeling
Bij het handboogschieten word iedereen ingedeeld in verschillende klassen. Tot en met 12 jaar ben je Aspirant, van 13 t/m 16 jaar ben je Cadet, van 17 t/m 20 jaar ben je Junior, van 21 tot 50 jaar ben je Senior en ben je ouder als 50 jaar dan ben je Veteraan. Deze klassenindeling geldt zowel voor mannen als vrouwen.

3D Archery
Bij 3D schieten schiet je ook in bosrijke omgevingen, zoals bij het veldschieten. Maar bij 3D schiet je niet op normale blazoenen, maar op levensechte modellen van dieren. Binnen het 3D schieten zie je veel Traditionele bogen, Barebow en Compounds met jachtuitrusting. Deze tak vooral in Duitsland, Scandinavie, UK en USA erg populair maar is ook in Nederland een van de snelst groeiende disciplines. In USA zijn deze toernooien zo populair dat er grote geldprijzen te winnen zijn.

Run Archery
Vind je hardlopen leuk en wil je het combineren met een andere uitdagende concentratiesport dan is Run Archery jouw uitdaging. Wat is het? Het is een biathlon van hardlopen en boogschieten, overgewaaid vanuit Oost-Europa als zomervariant op de spectaculaire winterbiathlon.

Wat maakt het zo uitdagend?
De combinatie van hardlopen met een hoge hartslag en de concentratie met lage hartslag bij het boogschieten. Als sporter ga je de balans zoeken, maar houdt je die focus vast tijdens een wedstrijd? Probeer het een keer.
Hoe ziet een wedstrijd eruit?
Tijdens een wedstrijd doe je doorgaans mee aan 2 heats; voorronde en (kleine) finale. Een heat bestaat uit 4x een rondje van circa 1.000 meter hardlopen met een boog, waar-bij je drie keer langs de schietdoelen komt. Bij elke schietbeurt moet je 3 schijven van 20 cm doorsnede omschieten. Schiet je mis dan krijg je een strafronde van ca 100 meter. De afstand tot het doel is voor de volwas- senen 20 meter en voor de jeugd 15 meter. In Nederland wordt sinds 2015 onder de vlag van KHSN een Run-Archery CUP georganiseerd met meerdere wedstrijden.